At sælge et føl….

At sælge et føl….

19. november 2018 Af Avlerliv

Tjen penge på din avl

At få økonomi i sin avl kræver at man er benhård og meget realistisk. Det lyder let, men er for de fleste rigtig, rigtig svært. Også for mig. Især for mig, vil min benhårde og superrealistisk bedre halvdel sige!

Der er så mange følelser involveret. Ofte avler man på sin ridehest, som man elsker højt, og som har nogle egenskaber, man sætter pris på. Eller en særligt udvalgt og indkøbt avlshoppe, som man har høje forventninger til. Man passer og plejer dyrene hver eneste dag, og hjertet er fuldt af drømme og forhåbninger.

Man udser sig den helt rigtige hingst, og inde i drømmene flyver dette vidunderlige føl ind i verden til foråret. Man drømmer om at vinde følskuer og eliteskuer, at få tårnhøje bud til auktioner og at grundlægge et hingstedynasti…

Eller bliv ludfattig…

(Hør lyd som på vinyl pladespiller, hvor pick up´en flåes hen over de tusind violiner, der spiller inde i hovedet på dig!!)

Det sker (næsten!!) aldrig. Avl i dag er så utrolig højt specialiseret, og mange af de avlere, der har succes, avler på hopper, hvis afstamning er gennemprøvet og gennem generationer har haft succes. Jeg behøver bare at nævne dygtige avlere som Atterupgaard, Springborg, Heiline og efterhånden er vi også selv ved at være godt med (undskyld til springavlerne – der er jeg ikke så godt med!). Det er ikke tilfældigt, når disse avlere hvert år står forrest. Dels laver de mange føl på gennemprøvede succesfulde hoppestammer, dels forstår de kunsten at sortere.

Sælg de rigtige føl

Det betyder, at de sætter følelserne på pause og kigger realistisk på deres afkom. Hvilke føl er det rigtige at fortætte avlen med og hvilke føl skal sælges?

I år har vi fået fem fremragende føl. De har alle ekstraordinær bevægelse og type og er lavet på gode hopper. Det ville være fristende at beholde dem alle, og se om man ikke kunne få succes til 2-års skuer, kåringer og championater. Vi har haft rigtig mange diskussioner herhjemme, for der er altid et eller to af disse føl, der er i særlig grad stjæler ens hjerte.

For mig var det et hoppeføl efter Franklin, der er helt utrolig yndig og letfodet, og så er hun datter efter en anden af min yndlingshopper, Straight Horse Ascenzione, der er helsøster til Sezuan. Vi har netop solgt halvdelen af hende til Australien, og tro mig, jeg var ikke enig. Men vi fik en god pris, vi har stadig en aktie i hende og nu er der penge i kassen til at finansiere næste års avl.

Faktum er nok, at vi grundlæggende mener, at Franklin avler fremragende rideheste, men at vi ikke nødvendigvis mener, at disse afkom, er dem vi gerne vil avle videre på. Derfor er beslutningen, at det er de tre Franklin-afkom, som skal forlade os ved fravænning, mens vi beholder to hoppeføl efter henholdsvis Farrell og First Choice.

Disse to hoppeføl er måske ikke helt lige så spektakulært gående som de tre Franklin-afkom. Men de har de egenskaber, som vi gerne vil avle videre på: En stærk, gennemafprøvet dressurafstamning, et korrekt og smukt eksteriør og ikke mindst et meget behageligt interiør, der giver os forhåbninger om, at vi i vores kommende rideheste får noget, som vi synes er vigtigt: Ridelighed, arbejdsvilje og sundhed.

Der kommer føl igen næste år…

Og derfor skal du ofte vælge at sælge dine føl, selv om du har taget imod dem, elsker dem og har så store drømme for dem. Du skal sørge for ikke at få for mange heste, så hyggen ved din avl forsvinder og bliver en tidsmæssig og økonomisk belastning, og du skal huske, der kommer føl igen næste år. Det allervigtigste er faktisk, at glæden ved at følge et afkom, der er endt hos en dygtig rytter faktisk næsten er større, end ved at have føllet gående hjemme hos dig selv.

Risikoen ved at sælge et føl er så meget mindre end når man venter. Føllet har sjældent kostet (alt for) mange penge, det har sjældent nået at udvikle skavanker eller fået skader (som du skal betale for) og du har forhåbentlig ikke brugt så mange penge på smed og dyrlæge, at enhver gevinst forlængst er forsvundet. Samtidig eliminerer du riskoen for alt det, der kan ske med hesten indtil den er klar til at blive solgt som ridehest. Pengene er i din lomme, føllet har fået en ny ejer, der vil passe godt på den, og du kan se frem mod næste års føl.