Herlige Herning!

Herlige Herning!

7. marts 2019 Af Avlerliv

Vi er imponeret over de mange gode blogs, der findes på vores website www.ridersnotebook.dk
Derfor bringer vi hver måned et særligt udvalgt blogindlæg her i magasinet. Denne gang er det Eva, der er vores ’BlogSpot’.Vi, hos Riders NOTEBOOK, vil gerne sige tusind tak til Eva for hendes arrangement på bloggen.


Mit 20-års jubilæum med herlige Herning

I år fejrer Dansk Varmblods hingstekåring 40-års jubilæum. Jeg fejrer faktisk selv mit 20-års jubilæum, idet den kommende hingstekåring er den 20. af slagsen, jeg deltager i.  Den første gang jeg tilbragte weekenden i Herning var i år 2000, hvor jeg endog særdeles højgravid (jeg havde faktisk termin denne lørdag aften, men heste skulle der altså ses!), sad og blev rørt til tårer til tonerne af Smuk som et stjerneskud, som var temaet dette år, hvor der var 20-års jubilæum i Herning. For mig er det stadig et af de bedste shows, der har været, men DV har sat alle sejl til for at det kommende 40-årsjubilæum for både dem og jeg kan blive noget helt særligt. Så jeg glæder mig. Som jeg, og vist rigtig mange af Danmarks hestemennesker, altid gør til ”Herning”, som hingstekåringen blot hedder blandt hestemennesker.

 

Herning er stedet alle drømmer om at være med

Herning er noget ganske særligt på mange forskellige måder. Det er stedet, man som avler drømmer om og håber på at ens afkom må være med enten til selve kåringen, unghestechampionatet eller de mange konkurrenceklasser. Det er stedet, man som rytter drømmer om og håber på at komme til at ride. Det er stedet, hvor man finder fædrene til de kommende føl, og det er stedet, hvor man år efter år møder gode venner og bekendte til de bedste hestesnakke.

I år har vi ikke fremstillet nogen hingste, da vi kun fik hoppeføl denne årgang, men heldigvis har vi en af mine absolut yndlingshopper, vores guldmedaljehoppe Straight Horse De Milla (De Niro/Zack) med i unghestechampionatet. Jeg  er dog spændt på, hvordan Patrick Kittel lange krop kommer til at passe på De Milla, der er 168 i stang.

 

De gamle avlere

Jeg var så heldig i sin tid at blive inviteret med i en inderkreds af erfarne avlere af min daværende kollega Claus Hansen, der er i dag er formand for avlsledelsen. Der har været lidt udskiftning undervejs, men dengang var det blandt andre Poul Erik Nielsen fra Stutteri Midt-West, Åge Mastrup, Ulrik Kristensen, Erik Mørck og Eigil Kirkegaard fra Stutteri Sandbæk – alle særdeles erfarne avlere med deres egen mening om tingene. Ud over at vi som regel fulgtes ad til Herning,  tager vi hvert til Vechta og ser den tyske Oldenborg hingstekåring. Det er blevet til rigtig mange hingstekåringer i årenes løb, og jeg har lært stort set alt, hvad jeg ved om avl fra dem, selv om jeg med tiden også har fået mine egne holdninger. Det har været guld værd for mig, og de mange hundrede hingste, jeg har set, mens jeg sad ved siden af disse dygtige avlere, har lært mig at bedømme en hest.

Den bedste hingstekåring

Med tiden har vi udvidet vores besøg hos hingstekåringer i andre avlsforbund rundt omkring i Europa og besøger hvert år ud over Oldenborgavlen også Hannoveranerne samt KWPN et par gange. De første mange år sad vi altid og beundrede de fantastiske hingste i de andre avlsforbund, og synes, de var meget bedre end os. Der er sket rigtig meget på denne front, og i dag er Dansk Varmblod helt på niveau, hvis ikke et niveau over (men det er måske bare set med mine danske brillerJ), andre europæiske avlsforbund, og jeg synes, vi står for det mest gennemtænkte og hestevenlige afprøvningssystem, der samtidig sikrer, at kvaliteten hos hingstene holder hele vejen. 

Det er ikke kun, fordi vi har gode avlere i Danmark. Vi har i høj grad kunnet lukrere på det gode avlsarbejde, der foregår i andre avlsforbund takket være utroligt dedikerede hingsteholdere som bla. Blue Hors, Katrinelund, HP Horses og Helgstrand Dressage, som virkelig har investeret i de allerbedste hingste og fremstillet dem i Danmark.

Men vi har også nogle avlere, som har forstået at modernisere og sortere i deres hoppebestand, så niveauet på de unge hingste, der kommer frem nu, er utrolig højt i forhold til bare for få år siden. I gamle dage var der en smal top og et større felt af mere almindelige hingste. I dag klumper de sig alle sammen i toppen, og det er marginalerne, der skiller dem ad.

Sluttelig synes jeg Dansk Varmblod har moderniseret afprøvnings-systemet, så vi får den bedst mulige vurdering af hingstene i Herning, hvor de både bliver vist på fast bund, longeret og vist løse/løssprunget. En bestået 10-dages test er nok til at vurdere hingstenes karakter og egenskaber under rytter i første omgang og det er hensynsfuldt over for de unge dyr, at de ikke skal igennem en længere test i første omgang. Så er der plads til at, de kan slappe af og vokse lidt til hen over sommeren, inden de skal gå 35-dages test til efteråret.

Så selv om jeg elsker at besøge de andre avlsforbund, kan jeg uden at lyve sige, at jeg synes Herning er den bedste hingstekåring af dem alle.

Straight Horse Sir Romance i løsdrift som plag

Herning er startskud på den nye avlssæson

For mig er Herning også startskuddet til den kommende avlssæson. Det er nu hopperne står med kæmpemaver, spændte yvere og de første føl begynder at stikke hovederne frem. Det er nu den bedste og travleste tid på ”hesteåret” begynder.  Vi skal både tage i mod de nye føl, og det indebærer mange og lange vågne nætter, tæt observation af hopperne og forberedelse af kameraovervågning og alarmer. Vi skal planlægge hvilke hingste, der skal bruges på hvilke hopper, og det kræver herhjemme mindst ligeså mange timers diskussioner, som når andre mennesker skal vælge sofa. Nogen gange er vi nødt til at afvente det føl, der er på vej for at kunne beslutte, om vi har valgt det rigtige blod til en ung, uprøvet hoppe, og andre hopper kender vi så godt, at vi nøjagtig ved, hvilken retning vi vil. Så skal der planlægges embryoforløb for nogle hopper. Det vil sige at der skal findes rugemødre, de skal synkroniseres med donorhoppen og beslutningen om hvor mange føl, der skal komme næste år skal tages.

Og midt i alt det kommer Herning, som på mange måder er kulminationen af avlsarbejdet for avlere, og et første mål på vejen for ens afkom. Er hingstene gode nok til at komme med til kåringen? Kan hopperne og vallakkerne gøre sig gældende i championatet? Får man en god pris for sin hest på auktionen?

Herning er noget ganske særligt, den største og bedst arrangerede hingstekåring og helt unik i Europa.