De unge hingste

De unge hingste

26. november 2018 Af Avlerliv

De gamle avlere

Hvert år i snart 20 år er jeg taget afsted med en flok erfarne avlere til det tyske Oldenburger Verbands hingstekåring. Det har været særdeles lærerige ture, men det har også været en rejse i tiden. Der er sket rigtig mange ting i avlen, siden jeg første gang overværede hingstekåringen i Tyskland. Dengang var kvaliteten af de tyske hingste betydeligt højere end det, vi så herhjemme i Herning. Det synes jeg bestemt ikke, er tilfældet længere.

Dygtige danske avlere

Vores avlsarbejde er fuldt på højde med tyskernes, og dette kom da også til udtryk i denne weekend, hvor fløjhingsten blev den meget smukke og velgående danskavlede hingst efter Grand Galaxy Win/Don Schufro/Rawage Quintos, avlet af dygtige Henrik Hansen, som mange kender som avleren af de to superhopper Fiontina og Fiontini. Også en anden dansk hingst blev fuldt fortjent hædret som Årets hingst i Oldenburg, nemlig Blue Hors Zachary e Zack/Sandro Hit/Solos Carex, avlet af Tove og Ove Møller Nørgaard, der har opnået deres avlersucces gennem 40 års avlsarbejde.

Jeg vil i kommende blogindlæg skrive meget mere om disse fantastisk hingste og dygtige avlere, men idag har jeg noget på hjerte: Nemlig valget af de unge hingste. Det bliver måske lidt nørdet, men interesserer man sig for avl, er det vigtige tanker.

Stjernehingste og markedsføring

Jeg bliver ofte spurgt om min mening om nye stjernehingste, og jeg oplever ofte avlere skifte mening om hvilken hingst, de gerne vil bruge, alt afhængig af hvilken YouTube video, der florerer på nettet i denne uge.

Det er utrolig fristende at forelske sig i disse pragtfulde, unge hingste, og jeg synes absolut også, de skal bruges. De skal testes af i avlen, og vi skal se, hvordan deres egenskaber nedarves. Men de skal bruges med omtanke, og man skal ikke foretage sit hingstevalg ud fra en video på 1 minut, hvor hingsten stormer rundt med forbenene oppe i nakken og kosten lige i vejret.

 

Udgangspunktet for hingstevalget bør være hoppen

Når man vælger hingst, bør udgangspunktet være hoppen.  Er den ung og uprøvet, og kender man ikke den stamme, den kommer ud af, giver det mening at vælge en ældre, afprøvet hingst, som man ved nedarver egenskaber, der supplerer ens hoppe, så man stræber efter den mere sikre avlsfremgang end lader sig besnære at de videoklip, der er fremstillet for at sælge så meget sæd efter hingsten som muligt.

Når man forelsker sig i en hingst, som man aldrig har set i levende live, kan man som regel ikke få besvaret vigtige spørgsmål omkring benstilling, røntgenstatus, ridelighed og først og fremmest hvilke egenskaber, den nedarver.  Dermed kan man ikke sikre sig, at hingsten ikke forværrer ikke-ønskede egenskaber hos egne hopper.  Et andet vigtigt spørgsmål er, om hingsten kan godkendes i Dansk Varmblod og hvis ikke, er du så parat til at melde dig ind i et udenlandsk avlsforbund, for at få føllet registreret?

Vi har med held brugt ældre hingste som De Niro, Rock Forever og Jazz på yngre hopper. Der er så mange afkom efter disse hingste, afkom, der er testet i sporten og hvor man kan vurdere om disse afkom generelt er sunde og ridelige. Man siger, at avl ikke er en tilfældighed, men det bliver det, hvis man ikke kender sin hoppestamme og den enkelte hoppes avlsegenskaber og man vælger en ung hingst, hvis avlsegenskaber, man heller ikke kender. Og da det koster nærmest lige mange penge, uanset hvilken hingst man vælger, kan man ligeså godt stræbe efter det sikre.

Hvornår skal man så vælge at bruge en ung uprøvet hingst?

Vores to “gamle” hopper, Bøgegården Don Romina, der er mor til Sezuan, og Romanik, der er mor til Zonik, kender vi rigtig godt. Vi kender deres stærke og svage sider, og har pejlet os ind på, hvilke hingste der forbedrer afkommene, og hvilke, der ikke gør. For eksempel skal vi passe på med hingste, der er kendt for at korte afkommene af til Romanik, mens Don Romina altid forbedrer rideligheden i sine afkom, men ikke nødvendigvis typen.

På disse to hopper kan vi tillade os at “lege” lidt, og Romanik venter da også føl efter Janeiro Platinum e. Sezuan. Vi synes, afstamningen var meget stærk på denne unge hingst, vi har med held prøvet Sezuan på Romanik før, og vi ved, at hun netop giver meget stærke typer. Derfor gav det for os god mening at teste en ung, uprøvet hingst af på hende.

Og hvornår skal man tænke sig om?

Har man derimod en hoppe, hvor man ikke kender stammens præstationer og kan analysere disse i forhold til hvilke hingste, der har givet de bedste resultater, en helt ung hoppe, der skal ifoles for første gang eller en hoppe, der har avlet lidt i øst og vest, giver det rigtig god mening at vælge en såkaldt stempelhingst.

Blue Hors Zack er et godt eksempel på en sådan. Han har så mange afkom, at det er let at finde frem til hvilke hopper, han fungerer bedst på. Helt åbenlyst fungerer han jo rigtig godt på mange Schufro hopper. Zack-afkommene fungerer også i sporten, lader sig ride og har ofte let ved de svære ting.

En anden gammel, herhjemme ikke så meget brugt hingst, er Rock Forever, som jeg personligt er meget glad for. Hele hans linie er fuld af præstation, heste med lange sportskarrierer, der lever i mange år, gode typer og god bevægelse. Han præger sine afkom meget stærkt og næsten altid i en postiv retning, og kan bruges på et bredt udsnit af hopper.

Og så er der naturligvis De Niro, som nu desværre er død. Men der er så utrolig mange heste med hans blod, der fungerer i både avl og sport.

Det er ikke for at fremhæve disse tre hingste, der er rigtig mange andre, der også avler stærkt, men for at illustrere, at der findes hingste, der har været i avlen i mange år, og hvor det derfor er nemmere at forudsige resultatet og hvor man kan justerer hingstevalget udfra kendte egenskaber, der nedarves.

Ro på!

Det kan betale sig at bruge tid på research, når man har en ung, uprøvet hoppe og tale med avlsledelsen i det forbund, man avler i, Måske skal man i første omgang nøjes med at nyde en video af en smuk, ung hingst, mens man siger til sig selv: Ro på – jeg skal lige se, hvordan den hingst avler, før jeg bruger den på min unge hoppe!